Menu Zavřeno

Informace z 35. plenárního zasedání komise Komise ISO pro posuzování shody (CASCO)

ISO’s Committee on Conformity assessment (CASCO)

Ve dnech 28. 1. 2021 a 29. 1. 2021 proběhlo 35. plenární zasedání komise ISO/CASCO za účasti zástupce ČIA jako delegáta za ČR, zastupující národní normalizační orgán (ÚNMZ).

CTN ČIA (Centrum technické normalizace) je zpracovatelem této komise.

V důsledku celosvětové pandemické krize se jednání poprvé konalo ve virtuálním prostoru – Zoom. Ačkoliv není národní akreditační orgán (ČIA) přímým členem, kterým může být jen NNO, je možnost aktivního zapojení do tvorby norem, zejména řady ISO/IEC řady17000, (viz CASCO Toolbox www.casco.iso.org/toolbox) a politiky v oblasti posuzování shody z hlediska ČIA důležitá.

Na jednání byl schválen plán prací na rok 2021 a tzv. „Road map“ harmonogram revizí norem pod správou CASCO. V současné době se ČIA aktivně podílí v rámci 2 pracovních skupin (working group) na tvorbě norem, ISO/IEC 17043 Posuzování shody – Všeobecné požadavky na zkoušení způsobilosti a ISO 15189 Zdravotnické laboratoře – Požadavky na kvalitu a způsobilost. Dále zajišťujeme hlasování o návrzích dalších připravovaných norem (např. ISO/IEC DIS 17030 Posuzování shody – Všeobecné požadavky na značky shody třetí strany), ke kterému jsme přizvali své stálé partnery.

Těšíme se na příští zasedání v roce 2022!

www.iso.org/casco