Menu Zavřeno

Informace ČIA k opatřením souvisejícím s koronavirem

Aktualizováno 23. 10. 2020

Vzhledem ke stávající epidemické situaci stanoví Český institut pro akreditaci, o.p.s. (ČIA), v souladu s platnými krizovými opatřeními, níže uvedená pravidla pro posuzování:

  1. Pro posuzování plnění akreditačních požadavků je přednostně využívána technika posuzování na dálku ve smyslu normy ČSN EN ISO/IEC 17011:2018, a to s využitím telefonu, e-mailu, datové schránky a softwaru pro on-line komunikaci.
  2. Posouzení na místě může být realizováno vždy se souhlasem subjektu posuzování shody, a to především za účelem provedení witness auditů a za účasti minimálního potřebného počtu osob.
  3. U již naplánovaných akcí může být po dohodě se subjektem posuzování shody upraven časový program posuzování a případně také plán pravidelných dozorových návštěv.
  4. V případě nutnosti realizace witness auditu (prvotní posuzování, rozšíření rozsahu akreditace) bude ČIA ve spolupráci se subjektem posuzování shody hledat možnosti realizace witness auditu.

Ing. Jiří Růžička, MBA, Ph.D.
ředitel


Aktualizováno 21. 9. 2020

Vzhledem k velmi dynamicky se vyvíjející epidemiologické situaci  Český institut  pro akreditaci, o.p.s. (ČIA) zavádí níže uvedená pravidla pro posuzování:

  1. Od úterý 29. 9. 2020 bude pro posuzování využívána technika posuzování na dálku ve smyslu ČSN EN ISO/IEC 17011:2018, a to s využitím telefonu, e-mailu, datové schránky a softwaru pro on-line komunikaci.
  2. Posouzení na místě může být realizováno vždy se souhlasem subjektu posuzování shody, a to především za účelem provedení witness auditů.
  3. U již naplánovaných akcí může být po dohodě se subjektem posuzování shody upraven časový program posuzování a případně také plán pravidelných dozorových návštěv.
  4. V případě nutnosti realizace witness auditu (prvotní posuzování, rozšíření rozsahu akreditace) bude ČIA ve spolupráci se subjektem posuzování shody hledat možnosti realizace witness auditu.

Ing. Jiří Růžička, MBA, Ph.D.
ředitel


Aktualizováno 19. 6. 2020

S ohledem na příznivý vývoj epidemiologické situace a uvolňování hygienických protikoronavirových opatření v České republice se Český institut pro akreditaci, o.p.s. od 1. července 2020 vrací k realizaci posuzování do stavu před 16. březnem 2020 s tím, že posuzování na dálku bude využíváno pouze v omezené míře, pokud to bude nezbytné.

Opatření, kdy před zahájením posuzování na místě subjekt písemně prohlásí, že žádný z jeho pracovníků (a případně též z pracovníků jeho zákazníka v případě witness auditu), s nimiž přijdou členové skupiny posuzovatelů ČIA do kontaktu, nevykazuje příznaky respiračního onemocnění, není mu nařízena karanténa, v posledních 14 dnech nepřišel do osobního kontaktu s osobou, které byla nařízena karanténa nebo která vykazuje příznaky respiračního onemocnění, ani v posledních 14 dnech nepobýval v oblasti s vysokým rizikem přenosu nákazy onemocněním COVID-19, zůstává v platnosti.

Stejně tak zůstává v platnosti skutečnost, že před zahájením posuzování na místě předá každý člen skupiny posuzovatelů ČIA zástupci subjektu písemné prohlášení v tomtéž rozsahu.

Ing. Jiří Růžička, MBA, Ph.D.
ředitel


Aktualizováno 26. 5. 2020

V návaznosti na skončení nouzového stavu a uvolňování mimořádných opatření v průběhu května 2020 přistupuje Český institut pro akreditaci, o.p.s. k postupnému obnovení posuzování na místě. Od 1. 6. 2020 bude posuzování na dálku (bod 7.6.1 MPA 00-01-20) využíváno pro posuzování, která lze tímto způsobem efektivně provést. V případech, v nichž nelze této techniky plně a vhodně využít, bude kombinováno s posuzováním na místě, nebudou-li tomu bránit výjimečné okolnosti. Bude-li se epidemiologická situace i nadále vyvíjet příznivě, lze očekávat návrat k provádění akreditace způsobem stejným jako před přijetím mimořádných opatření s využitím posuzování na dálku, které bude realizováno tam, kde to je vhodné, při dodržení potřebných hygienických opatření a v souladu s mimořádnými opatřeními Ministerstva zdravotnictví.

Ing. Jiří Růžička, MBA, Ph.D.
ředitel


30. 4. 2020
V návaznosti na mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ze dne 10. 3. 2020 a krizové opatření vlády ČR z 15. 3. 2020 upravuje Český institut pro akreditaci, o.p.s. postup posuzování na dálku (bod 7.6.1 MPA 00-01-20) následovně:

  1. Od pondělí 16. 3. 2020 do 31. 5. 2020 se místo posuzování na místě, bude realizovat posuzování na dálku (remote assessment) ve smyslu ČSN EN ISO/IEC 17011:2018 s využitím telefonu, e-mailu, datové schránky a software pro on-line komunikaci;
  2. posuzování bude zaměřeno na posuzování dokumentace systému managementu a dokumentů zaslaných subjektem posuzování shody nebo dokumentů potvrzujících plnění kritérií příslušných harmonizovaných norem a odvětvových předpisů;
  3. využití vzdáleného přístupu bude dokumentováno ve zprávách z posuzování;
  4. v případě, že bude posuzování realizováno odlišně od plánovaného rozsahu, bude upraven, po dohodě se subjektem posuzování shody, stanovený plán pravidelných dozorových návštěv;
  5. v případě nutnosti realizace witness auditu (prvotní posuzování, rozšíření rozsahu akreditace) bude ČIA ve spolupráci se subjektem posuzování shody hledat možnosti realizace witness auditu.

Praha, dne 16. března 2020

Ing. Jiří Růžička, Ph.D., MBA
ředitel

Informace ČIA k posuzování na dálku

Informace k provádění akreditace od května 2020 v kontextu COVID-19