Menu Zavřeno

ČIA je připraven na zvýšenou poptávku po posuzování v oblasti ochranných a zdravotnických prostředků

V období pandemie způsobené virem COVID-19 očekávali orgány státní správy a občané České republiky dostatečné kapacity odborně způsobilých subjektů k identifikaci koronaviru a posouzení účinnosti ochranných prostředků (roušky, respirátory, atd.).  Z uvedeného důvodu i Český institut pro akreditaci, o.p.s. (dále jen ČIA), který je za posuzování odborné způsobilosti subjektů (akreditaci) v České republice odpovědný, předpokládal zvýšenou poptávku po posuzování v oblasti ochranných a zdravotnických prostředků. Ze strany ČIA byly vytvořeny předpoklady pro zabezpečení potřebných kapacit na posuzování především zavedením a realizací posuzování na dálku.

Posuzování na dálku je posuzování, které v celé své šíři nebo jeho části probíhá mimo prostory posuzovaného subjektu. Tato technika posuzování slouží posuzovatelům, v případech, kdy není možné nebo vhodné navštívit prostory subjektu zpravidla za pomoci moderních technologií jako např. telefonu, e-mailu, datové schránky a další software pro on-line komunikaci.

V průběhu celého období pandemie se očekávaná poptávka na posuzování odborné způsobilosti subjektů u ČIA nepotvrdila. Pokud na potřeby výrobců budou pružně reagovat subjekty posuzování shody  a projeví zájem rozšířit rozsah svých činností v oblasti posuzování ochranných a zdravotnických prostředků a tím reagovat na potřeby  výrobců nebo dovozců,  je ČIA schopen poskytnout požadovanou službu v průběhu několika týdnů.

Informace o akreditaci